Optimera din sajt

HUR SKAPAR MAN TRAFIK OCH INTÄKTER PÅ SIN HEMSIDA ELLER BLOGG?

- TIPS OCH IDÉER FÖR NÄTENTREPRENÖREN

 

Regel nummer ett när det gäller att lyckas med skapandet av en framgångsrik hemsida är innehållet! Utan ett bra innehåll så spelar det numera ingen roll hur väl sin sajt är optimerad för att göra sökmotorerna till lags. Google´s nya Hummingbird är intelligentare än nånsin och kommer genomskåda dina försök att locka snedsurfare eller artificiell trafik.

 

På denna sida finns en sammanställning av de tips som jag under ett flertal år av surfande och SEO-läsning har stött på. Givetvis finner du även svar på frågan: Hur tjänar man pengar på sin hemsida/blogg?

 

Lär dig knepen och gör jobbet väl så kommer resultaten på sikt. Det tar både tid och kraft att bygga en framgångsrik sajt, men jag ska ge dig en vänlig knuff i rätt riktning.

 

Hamna högt i sökmotorernas urval (Googles urval)

- Bli vän med Google!

Eftersom i stort set alla sökningar i dessa dagar görs via sökmotorn Google så är det denna du behöver bli kompis med. En nyckel för att lyckas väl på nätet är att anpassa din sida så att din "page-rank" blir så hög som möjligt. Konkurrensen är stenhård så det krävs en del för att lyckas ta sig in på förstasidan, eller ännu bättre på första platsen. Forskning visar att i stort sett alla som letar efter information via Google väljer att besöka någon av förslagen från den första sidan, det är därför viktigt att du lyckas ta dig in där. Men hur gör man då för att ta sig in på Googles första sida?

 

TOPPLISTAN FÖR GOOGLEOPTIMERING

- 7 tips som tar dig in i finrummet

 

1. Skapa ett innehåll som intresserar och engagerar.

En sida utan bra innhåll kommer aldrig att klara sig i den benhårda konkurrensen på lång sikt. Ett bra innehåll tenderar även att sprida sig själv via delningar och länkningar. Ingen vill dela eller länka till en sida som man inte våll stå för.

 

2. Google+

Sociala nätverk är en stor del av vår vardag och eftersom Google har sitt eget sociala nätverk är det viktigt att du finns där. Sprid information om din sida och dess innhåll på Google+ och ge även dina besökare möjligheten att själva dela din information via detta forum. Google+knappen ska vara lika given som Facebook´s gillaknapp.

 

3. Håll sidan uppdaterad

Det blåser på toppen och i den herre på täppan lek som utspelas på nätet gäller det att ständigt vara på tå om man vill klättra uppåt eller hålla sig kvar på toppen. Genom att regelbundet och så ofta som möjligt producera nytt och slagkraftigt innehåll på dina sidor visar du sökmotorerna att du är en spelare att räkna med. Hög "page-rank" eller "page-authority" är som sagt ingen man för utan något man förtjänar. Givetvis är uppdateringarna och innhållet även till för besökarna, och vill du har regelbundna gäster gäller det at "hänga med" som Uggla skulle uttrycka det.

 

4. Länkarna

Länkarna är motorvägarna in till din stad. Via länkarna skapar du din publik och länkarna i sig ger även högre trovärdighet hos sökmotorerna. Arbeta för att få så många högkvalitativa länkar in till din sida som möjligt. Det bästa är att länkarna kommer från sidor där din intressegrupp redan finns, men alla länkar är bra länkar. Länkbyten med andra aktörer i samma bransch kan vara en väg att gå till en början. Undersök även möjligheterna att få synas i de länkbibliotek och länkkataloger som de stora aktörerna tillhandahåller. Länkar från bloggar och diverse sociala medier är också bra. Att få andra att länka till dig kostar både tid och engagemang, vill du lyckas så bör du dock lägga mycket tid på detta arbete, det kommer löna sig i sökmotorernas rankingsystem. Om du kan påverka hur det länkas till din sida så bör du arbeta för att din inlänkar plaseras i textmassa som är relevant i det ämne där du är verksam. Även länksidans pageranking är intressant, ju högre ranking en sida har desto bättre är länken i Googles ögon.

 

5. Presentera din sida på ett bra sätt

Då sökmotorerna inte längre använder sig av de så kallade nyckelorden i lika hör utsträckning så är innehållet på din sida av stor vikt. Lika viktigt är det att den text som visas på resultatsidan hos Google (under din sidrubrik) fångar surfarens intresse. Det hjälper ju inte att ha en hög page-rank om ingen ändå vill klicka på din sida. Lägg tid på att skapa en intressant och smakfull beskrivning av din huvudsida och alla dess undersidor så ska du se att klickfrekvensen ökar. Likt en journalist bör du även sträva efter att få din egen bildbyline hos Google. Det har visat sig att sökresultat som kompletteras med en liten bild tenderar att dra till sig fler besökare.

 

6. Sprid på Sociala medier

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Flickr, Flashback och Google+ är några av de sociala medier som fångar stora skaror av besökare. Genom att synas och nämnas så ofta som möjligt på dessa kan du enkelt och billigt marknadsföra din sida och därigenom genererar fler besökare. Ta för vana att dela så mycket som möjligt av ditt innhåll på de sociala arenorna, det kommer att löna sig. Har du dessutom ett bra innhåll som folk vill förknippas med och kanske rent av dela med sig av så är det ännu bättre. Ett enkelt sätt att starta resan är genom att skapa sidor "pages" för dina olika ändamål eller ämnen. Sidorna fungerar sedan som ansalgstavlor där du kan dela med dig av dina artiklar eller tankar till dina kommande gäster. När någon gillar eller delar det du producerat så sprids ditt budskap. Förmodligen är det även så att de stora sökmotorerna gillar att ditt material delas vidare på de sociala nätverken. Din trovärdighet stiger i takt med att att fler gillar det du skriver.

 

7. Skapa artiklar - frilansa som journalist

Genom att skriva läsvärda aktiklar och sdrida dem via sidor som tar emot pressreleaser eller nyheter (t.ex www.svenska-artiklar.se) kan du nå ännu fler nya läsare. Genom att dina åsikter läses och används av andra ökar även din trovärdighet vilket naturligvis är positivt. Är du en person som hänger med i nyhetsflödet kan du dra stora fördelar av att vara en flitig debattör och kommentator på nyhetssidorna i tidningarna eller genom att skriva egna artiklar i de aktuella ämnen som du är expert på. Var noga med att de som delar dina texter anger dig som författare och referens.

FÅ BETALT GENOM SPONSRING AV DIN HEMSIDA

- De bästa sponsorerna:

 

Tradedoubler

Svenska Tradedoubler är marknadsledande när det gäller sponsring av hemsidor. Genom att bli annonsör eller affiliate hos Tradedoubler kan du snabbt vara igång. Intäkterna kommer från de som besöker din sida samt de som klickar på dina annonser. Störst förtjänst gör du via så kallade "leads" och "avslut" vilket betyder att någon klickar på din annons och därefter surfar runt, blir medlem eller handlar hos den annonsör som din annons tipsar om. Genom att ha annonser som är väl anpassade till dina besökares intressen kan du tjäna stora pengar på denna typ av annonsering. Många nätbutiker och spelsajter har generösa belöningssystem där du kan få procentsats på dina besökares köp.

 

Google Adsense

Naturligtvis har jätten Google sin egen annonseringsfunktion och den bör du också använda. Google Adsense är mycket enkel och användarvänlig. Du behöver inte själv anpassa dina annonser till ditt innehåll utan det fixar Google på egen hand. Intäkterna genereras på samma sätt som hos Tradedobler, dvs du får betalt per klick eller per visning.

 

Bloggerfy

 

Blogvertiser

 

 

ANPASSA DIN SAJT FÖR MOBILER OCH PLATTOR

Stor del av alla surfing på på nätet sker med smarta telefoner och läsplattor/Ipads. För att möta denna nya publik är det viktigt att din sida är anpassad till de format och snitt som mobilsurfingen vill ha. Mycket tyder även på att en mobilanpassad sida automatiskt hamnar högre hos Google.

Att mobilanpassa sidan kan vara mycket enkelt, använder du ett webbhotell med färska råvaror så sköter ofta hemsideprogrammet anpassningen automatiskt. Denna sida ligger hos One.com och i deras användarvänliga WebEditor anpassas sidorna på ett smidigt sätt för den mobila trafiken. One.com är även bra ur flera aspekter då servicen är god och priserna är humana. (Finns dock ingen minibar eller butler som på de riktiga lyxhotellen)

 

 

Copyright © All Rights Reserved By: Anders Österberg, info@liteommycket.se