Lore of Running

Lore of Running - min sammanfattning

Tim Noakes är mannen som kanske kan mest av alla när det handlar om löpning. I sin bok har han sammanställt och tolkat otaliga forskningsrön och rapporter. Boken är skriven för att vara begriplig även för oss ickeforskare men det kräver viss uthållighet för att ta sig igenom den.

VO2MAX vs LÖPEKONOMI

Noakes ställer sig tveksam till den vedertagna synen på att det är en löpares maximala syreupptagningsförmåga som enkom avgör dennes prestationsförmåga. Istället påpekas att en rad andra faktorer spelar in i ekvationen som leder fram till prestationsförmågan. Det finns risk att bli uppgiven när man läser om hur stor del av prestationen som påverkas av genetiska faktorer. Noakes citerar vår svenske forskarguru Åstrand som menar att en nyckel till goda prestationer inom löpning går ut på att vålja sina föräldrar med omsorg.

Allt är dock inte genetiskt, vissa saker går att påverka genom hård träning och smarta val.

Löpekonomin, dvs hur bensinsnål din motor är kan påverkas och förbättras, även om också den till viss del är förutbestämd. Noakes menar att om två löpare med samma VO2Max tävlar så vinner den med bäst löpekonomi. Vidare sägs det att det krävs en hög syreupptagningsförmåga för att bli en del av löpareliten, men väl där så är löpekonomin en starkt avgörande faktor.

Hur kan löpekonomin förbättras?

•Optimera din steglängd och frekvens

•Bär aerodynamiska kläder

•Klipp håret

•Hitta rätt vikt för din distans och kropp

•Bär lätta skor

Spring 5 km och förutspå din maratonkapacitet

Vår syreupptagningsförmåga i kombination med några andra faktorer används för att räkna fram vår kapacitet på olika distanser. Genom att springa en kortare distans kan du läsa av i olika tabeller hur snabb du skulle kunna vara på ex ett ultramaraton över 100 miles, dvs dryga 16 mil.

Här hittar du en metod direkt i datorn.

http://www.mcmillanrunning.com/

 

Fler formler kommer inom kort.

 

Copyright © All Rights Reserved By: Anders Österberg, info@liteommycket.se