Ekonomi

EKONOMISKT OBEROENDE

 

Vägen till ekonomiskt oberoende ligger öppen!

 

Hela tanken kring innehållet på denna sida startade när jag läste den fantastiska boken "Vägen till din första miljon". Författaren till boken presenterar en intressant metod för att bli ekonomiskt oberoende. Det hela går ut på att skapa ett överskott i sin ekonomi som sedan ska investeras för att i sin tur skapa nya pengar.

 

För att skapa ett överskott behöver man ju se till att ens inkomster är större en utgifterna. Här nedan kommer du att hitta många knep och metoder för att se till att ditt överskott skapas och dessutom växer.

SÅ BYGGER DU EN FÖRMÖGENHET

- SEX TIPS PÅ VÄGEN MOT MILJONERNA

1. Avsätt en del av din inkomst

Utifrån din aktuella ekonomiska situation kan du enkelt göra en bedömning av hur många procent av dina intäkter som du skulle kunna lägga undan utan att sänka din levnadsstandard alltför mycket. Författaren Per H Börjesson (Så kan alla svenskar bli miljonärer) hävdar att 10 % är en bra siffra. Finessen med en procentsats framför ett belopp är att du kan öka din avsättning i takt med ökade intäkter.

 

2. Köp en bostad

Även om du gör goda placeringar så är det få platser där pengar växer snabbare än i en bostad. Se till att öga ditt boende, det är alltid en god affär.

 

 

3. Investera i aktiemarknaden

Många är rädda för börsen, men man behöver inte vara expert för att lyckas väl med aktieplaceringar. Sikta på de stora och etablerade företagen, gärna investmentbolagen. Genom att köpa aktier i ett investmentbolag så sprider du riskernaäven om du bara köper aktier i ett bolag, genom att detta bolag äger en rad andra. Fördelarna med aktier framför fonder är många och du hittar några av dem i högerspalten på denna sida.

 

4. Renovera på egen hand

Äger du din bostad så är renovering en god idé om du vill öka värdet och tjäna pengar, vissa menar att en bostad som ligger i ett hyfsat läge kan öka så mycket som 100% av varje investerad renovering. Byt kök för 100 000 och höj värdet med 200 000 osv. Vissa typer av estetiskt tilltalande renoveringar ökar värdet ännu mer än så enligt mäklarnas statistik. Välj neutrala och säkra material och färger, det ökar möjligheterna för att budgivningen ska intresserad så många köpare som möjligt.

 

5. Välj rätt yrke

Om du inte har för avsikt att bli egenföretagare så är det rätt at välja en bra branch där karriärvägarna är tydliga och breda. Inom ekonomi och ingenjörsyrken är ofta möjligheterna större än exempelvis offentlig sektor.

 

6. Bli expert på något - nischa dig

Även om du väljer ett smalt område så kommer din expertis att vara efterfrågad om du bara lyckas göra dig ett namn. Föreläsare och experter är personer som ofta kan ta bra betalt för sina tjänster.

 

11 SNABBA SÄTT ATT SPARA ENKLA PEGNAR

- BLI EKONOMISKT OBEROENDE

 

När det gäller att slimma sina utgifter så finns det mängder av enkla och smarta metoder. Jag ska nu ge tips på de bästa enligt mig. Många av dessa är dessutom bra för miljön så det blir dubbel effekt om du sparar.

 

1. Förhandla med din bank

 

Oavsett om man har lån eller ej så kan man tjäna stora summor på att vara tuff mot sin bank. Banken är inte din allierade utan bör ses som en motpart i förhandling av räntor, avgifter och liknande. Mitt bästa tips är att boka ett möte med banken för att diskutera räntor på lån och sparande samt rabatt på avgifter för exempelvis betalkort och internetbank.

 

Bankerna har mycket stora marginaler och utrymmet för förhandling är stort. Börja med att boka möten hos någon eller några konkurrerande banker för att höra vad de kan erbjuda om du blir kund hos dem. När du sedan fått koll på hur det ser ut hos konkurrenterna så går du till din egen bank och förhandlar. Berätta att du har varit hos konkurrenterna men avslöja inte exakt hur mycket rabatter de har gett dig.

 

Kan inte din bank matcha det som de andra erbjuder så är det bara att byta. Den nya banken löser oftast det praktiska vid ett byte. Tänk på att korta löptider minkar risken för dyra ränteskillnadskostnader vid ett byte.

 

En ränterabatt på 0,5% gentemot vad banken skriver på sin hemsida är inte något ovanligt, avgifter för bankkort och intrenetbank går enkelt att förhandla bort. Har du stora lån eller stora tillångar kan du spara många tusenlappar på ett år. Är du tuff och påläst så är en ränterabatt på upp till 1 procent inte någon omöjlighet trots dagens redan låga räntor. Med tanke på bankernas resultat de senaste åren så behöver man inte skämmas för att pruta ordentligt!

 

2. Kyrkoskatt

 

I sverige betalar vi ungefär 1% av vår årsinkomst i kyrkoskatt. Vill du inte göra detta så är det enkelt att gå ur kyrkan. För en person med en årsinkomst på 300 000 kr betyder detta 3000 kronor mer i fickan varje år. Vill du fortfarande gifta dig i kyrkan så räcker det med att en i paret är med i kyrkan.

 

3. Plastpåsar

 

Detta kan tyckas som en löjlig punkt men så är inte fallet! Tänk dig att du går och handlar i affären två gånger i veckan och att du i genomsnitt köper 2 plastkassar. Dessa kostar ofta 2,50 kronor styck vilket ger en veckoutgift på 10 kronor. Sett över ett års tid så blir dina utgifter för plastkassarna 500 kronor. Köp istället tygpåsar som du kan använda under mycket lång tid, då sparar du även på miljön.

 

4. Jämför abonnemang

 

Se till att alltid jämföra olika abonnemang för exempelvis tv/bredband/telefoni/mobiltelefoni och inte minst elen. Genom att gå till väga på samma sätt som jag nämnt ovan med bankerna kan du spara stora summor varje år. Tveka inte att säga upp ett abonnemang, ofta ringer då företaget upp dig och erbjuder en bättre deal. Det finns många olika sajter för jämförelse av abonnemang och dessa fungerar bra. Teckna dock avtalet på egen hand så blir det ofta ännu billigare.

 

5. Köp och sälj begagnat

 

I ett genomsnittligt svenskt hushåll finns det saker och prylar för flera tiotal tusenlappar som inte används längre. Kolla igenom vad du har och sälj sakerna på blocket.se eller tradera.com. Tänk på att alltid skriva en bra och beskrivande text och ta snygga bilder till annonserna, då för du bättre betalt.

 

Istället för att alltid köpa nya saker så kan du istället handla begagnat på Tradera eller Blocket. Många produkter som säljs är i nyskick och till ett långt mycket lägre pris än i butiken.

 

6. Skippa gymkortet

 

Börja träna utomhus! Naturen är det bästa gym som finns och det gäller faktiskt hela året runt. De flesta som köper ett gymkort eller för den delen någon form av hemmaträningsapparat använder dessa mycket sparsamt.

 

Att springa i skogen eller att promenera i stan är helt gratis och har ofta bättre effekt än ineffektiv tid på gymmet. I många städer finns det dessutom utomhusgym som är gratis att använda. Blanda upp din löprunda med lite funktionell styrketräning med din kropp som belastning så får du ett mycket bra träningspass helt gratis. Springer du dessutom i terrängen istället för på den platta asfalten så för du styrketräningen på köpet. Forskning visar dessutom att gamla eller billiga löparskor är minst lika bra eller bättre för din löpning som de högteknologiska skor som säljs till överpris i sportbutikerna. Så utomhusträning är en billig träningsform. Passa även på att hitta en träningspartner så blir det ännu trevligare!

 

7. Spara el

 

Elförbrukningen utgör en stor del av ett hushälls utgifter. Det finns många knep gällande att spara el. Här kommer några: Byt till lågenergilampor, släck onödig belysning eller skaffa timer på lamporna, låt inte dina apparater stå i stand-by läget när de inte används, köp nya gummilister till dina fönster om det drar kallt, använd inte torktumlare, spara på varmvattnet genom att duscha kortare och bada mer sällan.

 

8. Kör mindre bil

 

Bensin, försäkringar, service, värdemisnkning, vägtullar och mycket annat gör att kostnaden för en mils bilåkande minst kan sägas kosta dig 20 kronor. Många bilresor går säkerligen att hoppa över genom att istället cykla, gå eller samåka. Både din ekonomi och vår miljö skulle må bättre om vi lämnade bilen hemma i högre utsträckning.

 

9. Försäkringar

 

Se över dina försäkringar noga. Precis som med bankerna går det här att förhandla ner utgifterna mycket. Dessutom tjänar man ofta på att samla sina försäkringar hos ett och samma bolag. Se även upp för att överförsäkra dig, många har försäkringar som överlappar varandra och det medför onödiga kostnader.

 

10. Investera i din hälsa

 

Röker du? I så fall bör du omedelbart sluta, både av hälsosjäl och av ekonomiska dito. Spelar du för mycket om pengar så ger jag samma tips som gällande rökningen. Är du en person som småhandlar mycket onödiga sötsaker så gäller det att dra ned även på detta om du vill öka ditt finansiella överskott. Förutom att du av dessa tips investerar i din hälsa så ökar du dessutom dina medel för att utöka din ekonomi. Som en bonus så ger en bättre hälsa inte bara klirr i din kassa då en förbättrad folkhälsa ger stora överskott i den statliga kassakistan. Att vara sjuk är dyrt!!

 

11. Utnyttja det i vårt samhälle som är gratis

Tycker du som mig om att läsa böcker så bör nyttja den fantastiska service som våra bibliotek erbjuder. Du betalar ju ändå för det via skatten! Finns egentligen bara fördelar, böckerna låas gratis, du slipper ha dem ståendes i nån hylla när de är utlästa och du läser dem snabbare eftersom du bara har dem en begränsad tid.

 

BYGG DIN EGEN LAGLIGA SEDELPRESS

 

När du har skapat ett överskott så handlar det nu om att förvalta det på bästa sätt. Många sparar pengar för att sedan snabbt bränna dem på något dyrt inköp. Mitt råd är istället att investera medlen på ett sådant sätt att de genererar nya inkomster.

 

Många i sverige sparar sina pengar i fonder, detta är enligt mig ett ganska dyrt sätt att investera då fondförvaltaren ofta tar ut en ganska hög årlig avgift för att placera dina pengar. Avgiften får du dessutom betala även om fondernas värde minskar. Det sämsta med fonder enligt mig är dock att du inte får ta del av den aktieutdelning som aktierna i dina fonder genererar.

 

Här kommer så lite tips på smarta investeringar enligt mig

 

1. Fastigheter

 

Att köpa fastigheter som sedan kan hyras ut är ett utmärkt sätt att få sina medel att arbeta för en. Förutom att fastigheternas värde ofta ökar i snabb takt så får du även in hyresintäkter. Att investera i fastigheter kräver dock både en del kunnande inom branschen samt relativt stora pengar.

 

2. Aktier

 

Hur blir man då ekonomiskt oberoende? Jo, läs detta noga och häng med i det enkla räkneexemplet så har du snart allt klart för att köra igång!

 

Många skräms av aktiemarknaden men fördelarna gentemot aktiefonder är många. När du handlar med aktier betalar du en courtageavgift vid köptillfället för att sedan inte ha några andra utgifter, oavsett hur länge du äger aktien. Som aktieägare får du dessutom ta del av aktieutdelningen när det delas ut sådan. Vissa bolag delar ut förhållandevis höga utdelningar i förhållande till priset per aktie, och det är dessa bolag som jag skulle tipsa dig om att investera i.

 

Jag har valt att investera mitt överskott i främst sk. investmentbolag, dvs bolag som äger delar i andra bolag. Finessen med att köpa aktier i investmentbolag är att det blir en naturlig spridning av riskerna. Du får alltså fondens fördelar med minskad risk samtidigt som du får aktiens fördelar med utdelning och inga avgifter för själva ägandet.

 

Vad gör man om aktiekursen dyker? Ta det bara lugnt och sitt kvar i båten. Själva idén går ut på att inte sälja aktierna utan istället låta pengarna göra jobbet och ta del av utdelningarna. Du är därför egentligen oberoende av aktiens kurs.

 

Jag gissar att om du följer tipsen här ovan så kan du säkerligen skapa ett överskott på minst tvåtusen kronor i månaden utan att för den skull leva något snål-liv. Om du har ett överskott på tvåtusen i månaden ger det 24000 kronor/år. Om detta överskott placeras på aktiemarknaden och utvecklingen följer den som varit den senaste 15 års perioden så skulle ditt överskott kunna växa med 15 procent i snitt per kalenderår. Tänk dig även att du varje år sparar ihop ett nytt överskott på 24 000 kronor.

 

Detta räkneexempel följer förutsättningarna ovan och här köper du aktier för ditt överskott den 1 januari varje år. I exemplet återinvesterar du även dina utdelningar i nya aktier.

 

Innehav 1 jan 2013 24 000kr Innehav 31 dec 2013 27 600kr

 

Innehav 1 jan 2014 51 600kr Innehav 31 dec 2014 59 340kr

 

Innehav 1 jan 2015 83 340kr Innehav 31 dec 2015 95 841kr

 

Innehav 1 jan 2016 119 841kr Innehav 31 dec 2016 137 817kr

 

Innehav 1 jan 2017 161 817kr Innehav 31 dec 2017 186 090kr

 

Innehav 1 jan 2018 210 090kr Innehav 31 dec 2018 241 603kr

 

Innehav 1 jan 2019 265 603kr Innehav 31 dec 2019 305 444kr

 

Innehav 1 jan 2020 329 444kr Innehav 31 dec 2020 378 860kr

 

Innehav 1 jan 2021 402 860kr Innehav 31 dec 2021 463 289kr

 

Innehav 1 jan 2022 487 289kr Innehav 31 dec 2022 560 383kr

 

Innehav 1 jan 2023 584 382kr Innehav 31 dec 2023 672 040kr

 

Innehav 1 jan 2024 696 040kr Innehav 31 dec 2024 800 446kr

 

Innehav 1 jan 2025 824 446kr Innehav 31 dec 2025 948 113kr

 

Innehav 1 jan 2026 972 113kr Innehav 31 dec 2026 1 117 930kr

 

Efter 14 år är du miljonär!!

 

Men nu ska du inte plocka ut din miljon och köpa en porsche...utan fortsätta att låta ditt överskott arbeta åt dig. Om du tänker dig att ditt aktieinnehav är som i exemplet ovan och du nu slutar att köpa och bara plockar ut det som ditt innehav genererar så skulle det kunna se ut såhär:

 

15 procents avkastning på 1 117 930 kr är knappt 168 000 kronor. Efter avdragen skatt så blir det kvar cirka 120 000 kronor/år vilket leder till att du nu har skaffat dig en extra månadsinkomst på 10 000 kronor netto. Det låter väl helt ok? Om inte så låter du pengarna växa under några få år till så har du två millar....

Garanterad vinst på rouletten?

Roulette är ett turspel där oddsen sägs tala till fördel för casinot och därmed mot spelaren. Många har försökt att knäcka systemet och få har lyckats. Kanske är det så att "the house always win". GIvetvis kan en spelare med turens hjälp vinna en förmögenhet vid roulettebordet, men oddsen talar som sagt för "huset". Att spela på rött/svart är ett av de bättre spelen i gamblingvärlden då det ger en vinstchans på dryga 49 procent, långt högre än på många andra spel.

 

Martingalesystemet - vägen till garanterad vinst?

Vissa hävdar att det så kallade Martingalesystemet kan vara vägen till en säker och stabil inkomst vid roulettebordet. I teorin fungerar systemet utmärkt och är mycket enkelt att följa. Det hela går ut på att spelaren startar med en vald insats och lägger ett spel på rött/svart. Vid vinst fortsätter man helt enkelt med samma insats och samma spel ytterligare en gång. Vid förlust dubblas insatsen till nästa runda. Dubblingen fortgår tills dess att man vinner igen. Genom att insatsen dubbleras vid varje förlust så kommer hela det förlorade beloppet att vinnas tillbaka när vinsten kommer.

 

Exempel:

Omgång 1 Insats 10 kr. Förlust.

 

Omgång 2 Insats 20 kr. Förlust.

 

Omgång 3 Insats 40 kr. Förlust.

 

Omgång 4 Insats 80 kr. Förlust.

 

Omgång 5 Insats 160 kr. Förlust.

 

Omgång 6 Insats 320 kr. Förlust.

 

Omgång 7 Insats 640 kr. Förlust.

 

Omgång 8 Insats 1280 kr. Förlust.

 

Omgång 9 Insats 2560 kr. Förlust.

 

Omgång 10 Insats 5120 kr. Förlust.

 

Omgång 11 Insats 10240 kr. Förlust.

 

Omgång 12 Insats 20480 kr. Förlust.

 

Omgång 13 Insats 40960 kr. Förlust.

 

Omgång 14 Insats 81920 kr. Förlust.

 

Omgång 15 Insats 163840 kr. Vinst!! 327680 kr

 

Totalt har 327670 kronor satsats under de 15 omgångarna, du har alltså tjänat 10 kr trots fjorton raka förluster.

 

Systemet fungerar alltså bra i teorin. Många casinon och spelsajter har dock gjort sitt bästa för att sätta stopp för dig som vill satsa enligt martingalemodellen. Det effektivaste sättet att förstöra för Matringalespelaren är att införa ett minimi och maximibelopp för insatserna. Genom att sätta ett högt minimibelopp tvingas spelaren att satsa relativt stora belopp redan efter några få förluster i rad. Om en spelare har otur och förlorar tillräckligt många gånger i rad så når spelaren taket för maximal insättning vilket gör att systemet faller.

 

Ska du använda dig av detta system så bör du alltså leta rätt på ett casino utan vare sig maximi eller minimibelopp för insatserna. Du bör även ha en rejäl buffert som du är villig att sätta på spel. Redan efter 17 raka förluster krävs än insats på mer än en miljon kronor!!

 

Du bör även ha gott om tid om du vill tjäna de stora pengarna på detta system. Väljer du en låg insats som startbelopp så tjänar du ju bara den insatsen vid varje vinst. Startar du instället på exempelvis 100 kronor så kommer pengarna att ticka in i snabbare takt. Men då får du vara beredd på att en nolla läggs till bakom siffrorna i räkneexemplet ovan, 17 raka förluster kräver då alltså en buffert på svindlande tio miljoner. Och har du redan tio miljoner så finns det betydligt bättre sätt att investera dessa för en snabbare och säkrare avkastning.

 

Nu kan ju risken för att drabbas av en lång rad av förluster verka försvinnande liten men sannolikheten för exempelvis tio raka förluster är cirka en promille, det vill säga en på tusen. Tänk dock på att även händelser med liten sannolikhet tenderar att inträffa om ett förfarande upprepas väldigt många gånger.

 

 

BLI MILJONÄR SNABBT

 

Scrolla ner och lär dig hur du på bara några år genom enkla, riskfria placeringar kan skapa en moneymaker som arbetar bara för dig. Inte nog med att du blir miljonär du har även möjligheten att bli helt oberoende.

 

Öka dina inkomster

Vill man snabba på takten i skapandet av ett överskott så handlar det ju naturligtvis inte bara om att slimma utgifterna utan även om att öka intäkterna. Här nedan kommer tips på hur du kan öka dina inkomster.

 

1. Förhandla upp din lön

 

Förutom att du naturligtvis behöver visa framfötterna på jobbet och sköta ditt arbete på ett bra sätt så finns det många sätt att öka sitt lönepåslag. Fortbilda dig när tillfälle ges för att öka din meritförteckning. Ta på dig förtroendeuppdrag när tillfälle ges så att du blir en nyckelperson på arbetsplatsen. Var väl förberedd inför medarbetarsamtal och löneförhandlingar så att du vet hur du ska framhäva dina färdigheter och vad du vill ha för lönepåslag.

 

2. Skapa extrainkomster på nätet

 

Många är de som försöker skapa sig en förmögenhet genom att tjäna lite extra pengar via internet genom en blogg eller en välbesökt hemsida. Det vanligaste sättet att skapa inkomster på internet är att skapa en attraktiv webbplats där företag annonserar. Annonsörerna betalar sedan dig för det antal personer som besöker din webbplats. Klickar dina besökare dessutom på dina annonser och kanske köper något på den webbplats de kommer till från din sida så får du betalt för själva klicket men kanske även procentuell ersättning på det belopp som personen handlar för.

 

Ett bra företag som tillhandahåller annonser med bra ersättning till dig som webbplatsägare är svenska Tradedoubler. Du registrerar dig enkelt och kostnadsfritt hos dem genom att klicka på länken här nedan. Sedan är det bara att köra igång.

 

 

När annonserna är på plats gäller det att marknadsföra din sida och göra den så attraktiv och intressant som möjligt för att få upp antalet besökare. Det handlar även mycket om att placera annonserna på ett snyggt och smart sätt så att dina besökare verkligen använder dem. Lägg tid på att skapa en intressant webbplats och se till att sprida information om den så att folk hittar dig på nätet.

 

3. Starta ett företag

 

Är du en driven person med en god affärsidé? Ta då steget och bli din egen arbetsgivare. Att vara anställd av sig själv är verkligen ett stort steg mot ett oberoende tillstånd. Det finns även många ekonomiska fördelar med att vara egenföretagare. Har du dessutom skaffat dig en sidoinkomst som i exemplet ovan så behöver du ju inte känna så stor press på att ditt företag måste generera pengar omgående.

 

Hoppas att dessa tips kan ge dig inspiration till att tänka i nya banor kringa ekonomi, sparande och investeringar.

 

Lycka till på resan!.

Copyright © All Rights Reserved By: Anders Österberg, info@liteommycket.se